Το εργαστήριο μας βασίζεται σε μια διαδεδομένη μέθοδο, το Δέντρο της Ζωής, που μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Είναι ιδανική για όσες και όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον-ην εαυτό,-η τους, να εξερευνήσουν με φροντίδα και αγάπη τις πτυχές της ιστορίας τους και να έρθουν σε επαφή με ξεχασμένα, αλλά σημαντικά κομμάτια της.

Βιωματικό Εργαστήριο «Το Δέντρο της ζωής»

  *  Δε διαλέγει τόπο. Σηκώνει στην τύχη κορμό κλώνους, φύλλα, δύσκολο καρπό.
Της σιωπής και της σκόνης των άνυδρων εποχών των ανέμων που δοκιμάζουν την αντοχή του.

Δειλό και γενναίο με σημάδια από μάχες στις πλάτες παντοτ’ εκεί.
Αφύλαχτο σ’ αυτόν που θα ‘ρθει στον ίσκιο να σταθεί ή να το ρίξει.
Κι αν βρουν οι ρίζες πέτρα, δεν πενθεί.
Με δίχως φύλλα επιμένει να ‘ρθουν πουλιά στ’ άλκιμα κλαδιά να τ’ αντικαταστήσουν.
Πάνος Κυπαρίσσης, Δέντρο της τύχης.

Το συνεταιριστικό εγχείρημα Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στο βιωματικό εργαστήρι «Το δέντρο της ζωής».
Το εργαστήριο μας βασίζεται σε μια διαδεδομένη μέθοδο, το Δέντρο της Ζωής, που μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας.
Είναι ιδανική για όσες και όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον-ην εαυτό,-η τους, να εξερευνήσουν με φροντίδα και αγάπη τις πτυχές της ιστορίας τους και να έρθουν σε επαφή με ξεχασμένα, αλλά σημαντικά κομμάτια της.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, με όχημα τον συμβολισμό του Δέντρου θα συνδεθούμε με τα αποθέματα, τις ρίζες μας, τις αξίες, τις ικανότητές, τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Θα τιμήσουμε τα άτομα και τις ομάδες που επέδρασαν στις ζωές μας και θα αναγνωρίσουμε την προσφορά και την φροντίδα που έχουμε προσφέρει εμείς στις σχέσεις μας. Θα διερευνήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει και, μέσω της σύνδεσης των ιστοριών μας, θα φωτίσουμε τη δύναμη του μοιράσματος, της συλλογικότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών της ομάδας.

Το εργαστήριο θα είναι ένας ασφαλής χώρος επεξεργασίας και μοιράσματος εμπειριών για ενήλικα άτομα, από όλο το φάσμα ηλικιών, ταυτοτήτων φύλου, σεξουαλικών, προσανατολισμών, εθνικοτήτων κ.λ.π.

Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία.
Θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Zoom σε 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 2 μιση με 3 ώρες, αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων.

Συνάντηση 1η
Στην πρώτη συνάντηση θα γνωριστούμε μεταξύ μας, δουλεύοντας με τις ρίζες του δέντρου και το χώμα που τις περιβάλλει, ως πεδία αποθεμάτων. Κάνοντας χώρο στις αναμνήσεις από τα μέρη που μεγαλώσαμε, στις αξίες και στις συνήθειές που μοιραζόμαστε με σημαντικά άτομα στις ζωές μας και διηγούμενες από που προερχόμαστε και που βρισκόμαστε τώρα, θα έρθουμε σε επαφή με την ιστορία μας, με την καταγωγή μας και με το παρόν μας.

Συνάντηση 2η
Στη δεύτερη συνάντηση θα δουλέψουμε με τον κορμό και κλαδιά, ως τα πεδία των ικανοτήτων μας, αλλά και των επιθυμιών και των ονείρων μας. Στον κορμό θα κάνουμε χώρο για να τιμήσουμε τις γνώσεις, τις θέσεις και τις δεξιότητες που μας συνδέουν με τη δύναμη και την ανθεκτικότητά μας. Στα κλαδιά θα αναδείξουμε την κατεύθυνση, τις επιθυμίες, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους στόχους μας.

Συνάντηση 3η
Στην τρίτη συνάντηση θα δουλέψουμε με τα φύλλα, τα φρούτα και τα λουλούδια που απεικονίζουν τα άτομα, τις ομάδες, τις συλλογικότητες, τις κοινότητες, τα ζώα και τα πρότυπα που είναι σημαντικά για εμάς και για την ιστορία μας, καθώς και τη δική μας επίδραση στις σχέσεις μας. Θα δημιουργήσουμε χώρο για να τιμήσουμε τις σχέσεις και τις συνδέσεις που είναι σημαντικές για εμάς. Παράλληλα, θα αναγνωρίσουμε τι έχουμε προσφέρει εμείς στα άλλα άτομα.

Συνάντηση 4η
Στην τελευταία μας συνάντηση θα δουλέψουμε με τις μπόρες και τις καταιγίδες που συμβολίζουν τις δυσκολίες που έχουμε περάσει και τους φόβους που μας βαραίνουν. Θα μιλήσουμε για τις επιδράσεις τους στο δέντρο μας, καθώς και για τις ιστορίες αντίστασης που έχουμε αναπτύξει απέναντι σ’ αυτές τις δυσκολίες, σ’ αυτούς τους φόβους. Θα κλείσουμε το εργαστήρι ερχόμενες σε επαφή με τη σοφία του Δάσους, με τις γνώσεις που λάβαμε από τα δέντρα των άλλων και το μοίρασμα των ιστοριών μας, καθώς και με τη συνειδητοποίηση ότι όλα μας είμαστε συνδεδεμένα.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ήσυχος χώρος για να συνδεθείτε μαζί μας διαδικτυακά, άνετα ρούχα, χαρτί ,στυλό/μολύβι ή/και χρώματα της επιλογής σας!
Δηλώσεις συμμετοχής: έως και 22 Ιουνίου
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ
Προκαταβολή για κράτηση θέσης:
20 ευρώ και αποπληρωμή στη δεύτερη συνάντηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείστε μαζί μας στο apokoinou.cooperative@gmail.com
ή στο 2155553805 Δευτέρα με Παρασκευή, 11:00 με 19:00
(θα δοθούν πληροφορίες και το λινκ για την συμμετοχή μέσω zoom)

Συντονίστριες του εργαστηρίου θα είναι η Ηρώ Λαγού – Ψυχολόγος και η Κατερίνα Χαραλαμπάκη – Κοινωνιολόγος

Η Ηρώ Λαγού είναι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Έχει εργαστεί σε πλαίσια παροχής φροντίδας παιδιού και οικογένειας καθώς και σε τμήματα ψυχικής υγείας και παιδικής προστασίας σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Παράλληλα, συνεργάζεται με την Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία.

Η Κατερίνα Χαραλαμπάκη είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακό στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνεταιριστικού εγχειρήματος Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία και βασική της δουλειά είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και βιωματικών προγραμμάτων σε παιδιά και ενήλικες με θέμα την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ιστορία κ.ο.κ, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.

 

Βρείτε το event στο facebook